Bij Corrie onderdeel van Intensieve Taaltraining

Tornante Trainingen heeft Stichting Bij Corrie gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe taaltraining: de Intensieve Taaltraining. Vijf dagen per week krijgen cursisten maximale mogelijkheden om het Nederlands snel onder de knie te krijgen. De cursisten krijgen Nederlandse taalles, worden opgeleid voor het inburgeringsexamen en doen vrijwilligerswerk. Deze combinatie maakt de intensieve taaltraining geschikt voor mensen met een taalachterstand, maar ook voor degene die de Nederlandse taal nog helemaal niet spreken.

Vijf ochtenden per week staat formele educatie op het programma. Tornante Trainingen geeft de Nederlandse taal- en inburgeringslessen en lessen over de Rotterdamse samenleving. Cursisten krijgen bovendien sollicitatietraining en empowerment, zodat ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. Regelmatig worden tijdens het ochtendprogramma bedrijfsbezoeken ingepland zoals naar uitzendbureaus, vrijwilligersbank, scholen, bibliotheek, de Doelen. Ook maakt men een wandeling langs oorlogsmonumenten om stil te staan bij de historie van Rotterdam.

Vijf middagen per week doen de cursisten vrijwilligerswerk in een van de vestigingen van de Stichting Bij Corrie. De stichting organiseert buurtgerichte activiteiten en heeft een eigen ambachtsplein met een naaiatelier, een werkplaats voor een fietsenmaker en houtbewerking. Alle activiteiten van Bij Corrie worden door vrijwilligers georganiseerd en gecoördineerd, dus de inzet van extra vrijwilligers is heel welkom. Cursisten van de intensieve taaltraining kunnen ook elders in de stad geplaatst worden. Door dit vrijwilligerswerk kunnen cursisten hun spreek- en luistervaardigheid verbeteren en maken ze op een informele manier kennis met de arbeidsmarkt. Deze praktijkervaring vergroot hun sociale netwerk en vormt de verbinding naar een betere participatie in de samenleving. Tornante Trainingen stimuleert ook doorstroommogelijkheden naar ander vrijwilligerswerk in de stad, of naar betaald werk. Het percentage dat doorstroomt naar betaald werk ligt op dit moment op 48%.

Tornante Trainingen heeft jarenlange ervaring met verschillende vormen en niveaus van Nederlandse taallessen, van groepslessen en e-learning tot maatwerk en van alfabetisering tot hoogopgeleide expats. De organisatie werkt uitsluitend met bevoegde docenten, die tijdens de lessen ondersteund worden door taalvrijwilligers. In het klanttevredenheidsonderzoek van keurmerk Blik op Werk scoort Tornante Trainingen een 8,7.

Stichting Bij Corrie ontwikkelt buurtactiviteiten in een vestiging in Rotterdam Noord en in Zuid. Iedereen kan hier terecht voor informatie, activiteiten, workshops en leuke contacten uit de buurt. Op het Ambachtsplein van Bij Corrie worden producten gemaakt van onder andere textiel, leer en hout. En er is een werkplaats voor de reparatie van fietsen. Op het Ambachtsplein kan men eigen talenten ontdekken en beroepsvaardigheden verder ontwikkelen. Het verbeteren van de Nederlandse taal speelt bij alle activiteiten van Bij Corrie een belangrijke rol.