Naast taalles ook gezondheidstest

Taalcursisten en vrijwilligers van Tornante Trainingen en Stichting Bij Corrie kregen 9 december de gelegenheid om een gratis gezondheidstest te doen bij de Camper Expeditie. De camper -onderdeel van het project Expeditie Duurzame Zorg Feijenoord- bezocht het Kopblok in Hillesluis om overgewicht, obesitas en diabetes bij bewoners van Zuid onder de aandacht te brengen. Zo’n 100 cursisten werden getest. Tot en met februari maakt de camper een tour door Rotterdam Feijenoord om zoveel mogelijk mensen op verschillende locaties te bereiken.

Iedereen die dinsdag in het Kopblok aanwezig was voor een taalcursus bij Tornante Trainingen of Stichting Bij Corrie, kreeg de mogelijkheid om de gratis gezondheidstest te doen bij de Camper Expeditie, inclusief een Diabetes Risicotest. Zo´n 100 cursisten lieten zich testen en kregen onder meer een vingerprik. De vingerprik was voor velen een nieuwe ervaring, maar de behoefte aan informatie over hun gezondheid was groter dan de angst voor de prik. De uitslag van de test werd meteen besproken, waarna men eventueel informatie ontving over overgewicht, obesitas en diabetes.

Docenten hadden tijdens de taallessen de Camper Expeditie al aangekondigd, waardoor de cursisten op het gebied van taal een beetje voorbereid waren. Soms was er tijdens de test nog wat extra uitleg nodig, maar het merendeel kon alles prima volgen. Lia Trum, eigenaar van Tornante Trainingen: ‘Zo’n gezondheidstest is belangrijk om het bewustzijn rondom gezondheid te vergroten. We zijn dan ook blij dat de Camper Expeditie het Kopblok in haar tour heeft opgenomen, want in het Kopblok komen veel bewoners uit de omliggende wijken. En het mes snijdt aan twee kanten: zo’n gezondheidstest is voor de taalcursisten immers óók een goede ervaring van taal in de praktijk.’

De cursisten vonden het fijn deze gratis gezondheidstest te mogen doen, maar vonden het toch ook wel spannend. Een cursist vatte de test achteraf opgelucht samen: ´Ik ben blij dat ik weet dat ik gezond ben, dank je wel!´

De Camper Expeditie is nog 4x op verschillende locaties te bezoeken:
Woensdag 17 december 2014 12.00-16.00uur Afrikaandermarkt
Woensdag 21 januari 2015 12.00-16.00uur Afrikaandermarkt
Maandag 26 januari 2015 16.00-20.00uur Afrikaanderbad – Zwemmen
Woensdag 18 februari 12.00-16.00uur Afrikaandermarkt.

Samenwerking
Expeditie Duurzame Zorg Feijenoord is een samenwerking tussen onder andere Nederlandse Diabetes Federatie, Samen één in Feijenoord, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Gezondheidscentrum Randweg, Gezondheidscentra Zorg op Zuid, Achmea, gemeente Rotterdam (Sport & Cultuur) en de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast sluiten steeds meer organisaties zich aan bij de Expeditie.